Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
Όλυμπος – Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στη Καλύβα Χριστάκι
Τετάρτη 04/08/10 12:56

DSC05463Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στη καλύβα Χριστάκη, στη λάκα κάτω από την ομώνυμη κορφή και το Σκολιό, στο τέρμα του δρόμου που έρχετε από το Κοκινοπλό. Η καλύβα του Χριστάκι ήταν ένα πρόχειρο λιθόκτιστο κτίσμα, χωρίς καν αρμούς και μπορούσε να φιλοξενήσει 5-6 σε περίπτωση κακοκαιρίας.

.

Πριν μερικά χρόνια και με την εύκολη πρόσβαση που ο χωματόδρομος προσφέρει,  κάποιοι αποφάσισαν  να το κάνουν καταφύγιο, ενώ ο δρόμος έφερε  τζιπ, μηχανές enduro  και γουρούνες που φτάνουνε ή προσπαθούνε να φτάσουνε  μέχρι και το Σκολιό και τη ράχη που το συνδέει με τον Αγ. Αντώνιο.  Πολλοί από εσάς άλλωστε θα θυμούνται τη προσπάθεια περιοδικού σχετικού με 4Χ4, να διοργανώσει εξόρμηση of road στις «κορφές του Ολύμπου». Ευτυχώς οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες και η εκδήλωση ματαιώθηκε.
Όμως το πρόβλημα παραμένει. Το παράνομο  αυτό καταφύγιο, σε συνδιασμό με την έυκολη πρόσβαση που δίνει ο δρόμος, βάζει από τη πίσω -κυριολεκτικά- πόρτα δραστηριότητες και ήθη που καμιά σχέση δεν έχουν με τον Όλυμπο και με ότι αυτός συμβολίζει.  Ήδη κάθε ΣΚ δεκάδες μηχανοκίνητα διαγωνίζονται στο πιό θα ανέβει ψηλότερα στις γύρω πλαγιές, πλαγιές στις οποίες –σύμφωνα με τις απαγορεύσεις που ισχύουν στους Εθνικούς Δρυμούς- απογορεύεται ακόμα και το κόψιμο λουλουδιών.

Άλλωστε και σύμφωνα με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας,  το Δασαρχείο Ελασσόνας την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009, σε απάντηση που έστειλε στη WWF Hellas, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της αυθαίρετης κατασκευής, «συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, επέβαλλε πρόστιμο αυθαιρέτου  και  βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση συνεργείου κατεδαφίσεως». Κάτι που βέβαια ποτέ δεν έγινε και μάλιστα η φωτογραφία που μας έστειλε ο Αλ. Σπανούδης, τραβηγμένη  το ΣΚ 17-18/7 δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.  Πιστεύουμε ότι είναι καιρός η οργανωμένη ορειβατική κοινότητα (ΕΟΟΑ και Σύλλογοι), όχι να αντιδράσει, αλλά απλά να απαιτήσει τα αυτονόητα:  την εφαρμογή της νομιμότητας.

Olympos_Xerolakki2010_3

 

Olympos_Xerolakki2010_4

Τις μικρές φωτό έχουν τραβήξει μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας.

(26 ψήφοι, μέση τιμή 4.54 στα 5)
   Miltos Zervas   
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας